Verantwoorde

Fruitzaken

Verantwoorde

Duurzaam ondernemen

Hoe kun je fruitzaken doen zonder daarbij rekening te houden met de natuur waaruit de producten gehaald worden? Het antwoord op die vraag was voor ons - Chris en Jan-Paul, de oprichters van Fruitzaken - kort en duidelijk: dat kan niet.

Als jonge ondernemers denken wij graag na over de positie en maatschappelijke rol van Fruitzaken in de samenleving en zodoende is eerlijk en duurzaam zakendoen een vanzelfsprekendheid geworden.

Transport


Voor het transport van onze fruitkisten maken wij uitsluitend gebruik van de meest zuinige bestelauto's die er zijn: de Mercedes Vito en Volkswagen Transporter. Op deze manier dragen we ons steentje bij aan een betere luchtkwaliteit.

Meer weten over zuinige en schone auto's? Bekijk dan hier de volledige lijst met specificaties van de ANWB.

Verpakkingsmateriaal


Wij gebruiken zo min mogelijk verpakkingsmaterialen voor ons fruit. En wanneer het echt niet anders kan, dan kopen we ons verpakkingsmaterialen in bij BioFutura, een vooruitstrevende organisatie op het gebied van bio-based en composteerbare alternatieven voor verpakkingen.

Om het afval verder te beperken brengen en presenteren we ons fruit in houten vervangbare kisten, die we aan het einde van de week weer ophalen en opnieuw gebruiken.

Daklozenopvang Rotterdam


Wij gooien nooit een stuk fruit weg dat nog goed is. Niet tijdens het klaarmaken van de kisten en ook niet als er fruit is overgebleven in de kisten die wij ophalen.

Al het overgebleven fruit wordt verzameld en dit brengen we elke week naar de Pauluskerk in Rotterdam. Op deze manier kunnen we er toch nog mensen blij mee maken.

https://fruitzaken.nl/uploads/pauluskerk_1_20170927_120429.jpg
Keurmerk bananen


Als grootste fruitsoort op aarde heeft de banaan enorm veel impact op ontwikkelingsgebieden en bossen. Daarom kopen wij alleen maar bananen in met het Rainforest Alliance keurmerk.

Lokaal fruit


Duurzaam ondernemen betekent ook dat we zo veel mogelijk lokaal fruit gebruiken. En als dat echt niet mogelijk is dan halen we het fruit een stukje verderop. Maar ons fruit komt in elk geval nooit met het vliegtuig.